Последни статии

Предимствата на лимеца по съдържание на фосфор, калий, витамини и протеини

Големият интерес на учените към лимеца в наши дни възниква с научните открития, които доказват, че протеините в лимеца не са фактор за проява на цьолиакия или друга подобна токсичност за човешкия организъм. В своето заключение учените подчертават, че лимец
Прочети още

Учени за лимеца: Той е функционална храна, богата на лутеин

Екип учени от Университета Съскачеуан и Университета Гвелф, Канада е изследвал множество от алтернативни древни пшеници – лимец, емер, камут и спелта с цел оценка потенциала за определяне като „функционална храна” на базата на съдържащите се в тях каротен
Прочети още

Превъзходството на лимеца пред пшеницата по съдържание на естествени антиоксиданти и селен

Резултати от научно изследване представляващо двугодишен прецизен полски експеримент с 15 различни сорта пшеница показват, че натрупването на селен (Se) сред сортовете е различно, като учените доказват, че еднозърнестият лимец (Triticum monococcum) притежава по-висока способност да натрупва микроелемента Se между останалите изследвани сортове пшеница.
Прочети още
Откъде да купя