Големият интерес на учените към лимеца в наши дни възниква с научните открития, които доказват, че протеините в лимеца не са фактор за проява на цьолиакия или друга подобна токсичност за човешкия организъм. В своето заключение учените подчертават, че лимец
Прочети още
Учени за лимеца: Той е функционална храна, богата на лутеин
Екип учени от Университета Съскачеуан и Университета Гвелф, Канада е изследвал множество от алтернативни древни пшеници – лимец, емер, камут и спелта с цел оценка потенциала за определяне като „функционална храна” на базата на съдържащите се в тях каротен
Прочети още
Превъзходството на лимеца пред пшеницата по съдържание на естествени антиоксиданти и селен
Резултати от научно изследване представляващо двугодишен прецизен полски експеримент с 15 различни сорта пшеница показват, че натрупването на селен (Se) сред сортовете е различно, като учените доказват, че еднозърнестият лимец (Triticum monococcum) притежава по-висока способност да натрупва микроелемента Se между останалите изследвани сортове пшеница.
Прочети още
Предизвикателства при отглеждане на Лимец
Павлина Любенова в качеството си на агроном на БГ АГРО споделя наблюдения и опит от предизвикателството на петгодишното отглеждане на лимец.
Прочети още
Лимецът - Зърнената алтернатива в храненето
Хората ядат хляб и други зърнени храни повече от 10 хил. години без да им омръзва. Една от причините е че тези храни са вкусни и носят удоволствие. Традиционната и любима за българите зърнена култура е пшеницата.
Прочети още