Научни изследвания доказват предимство на лимеца пред спелта и пшеница по отношение съдържание на фосфор, калий, витамин В2, витамин В6, витамин А, провитамин А и протеини
Големият интерес на учените към лимеца в наши дни възниква с научните открития (Auricchio et al, 1982 и Favret et al, 1984,1987) (1, 2), които доказват, че протеините в лимеца не са фактор за проява на цьолиакия или друга подобна токсичност за човешкия организъм.
Екип от канадски учени е направил оценка и сравнение на състава и хранителните свойства на лимец спрямо тези на спелта и обикновена твърда пшеница чрез провеждането на двугодишен прецизен полски експеримент, реализиран в пет различни района в централен Саскачеуан, Канада- Саскатун, Кернен, Елроуз, Гудъл и Уакау (3). В своето заключение учените подчертават, че лимецът е по-хранителен и доказват превъзходството на лимеца пред спелта и твърдата пшеница по отношение съдържанието на полезни протеини, фосфор (Р), калий (К), рибофлавин (витамин В2), пиридоксин (витамин В6), β-каротин (провитамин А) и ретинол (витамин А):
-
най-високо съдържание на фосфор (Р) - установено съдържание на Р за лимец от 415 мг/100г в сравнение с по-ниското ниво съответно при спелта 350-370 мг/100г и при пшеницата 360 мг/100г;
-
най-високо съдържание на калий (К) - установено съдържание на К за лимец от 390 мг/100г в сравнение с по-ниското ниво съответно при спелта 375 мг/100г и при пшеницата 305 мг/100г;
- най- високо съдържание на рибофлавин (витамин В2) - установено съдържание на витамин В2 за лимец от 0.5 мг/100г в сравнение с по-ниското му при спелта 0.14-0.17 мг/100г;
- най- високо съдържание на пиридоксин (Витамин В6) - установено съдържание на витамин В6 за лимец от 0.49 мг/100г в сравнение с по-ниското ниво съответно при спелта 0.35-0.42 мг/100г и при пшеницата 0.36 мг/100г;
- най-богат на β-каротин (провитамин А) - установено съдържание на провитамин А за лимец от 914 IU/100г в сравнение с по-ниското ниво съответно при спелта 286-782 IU /100г и при пшеницата 408 IU /100г;
- най-богат на ретинол (витамин А)* - установено съдържание на витамин А за лимец от 93.8 IU/100г в сравнение с по-ниското ниво съответно при спелта 30.7-80.9 IU /100г и при пшеницата 42.6 IU /100г;
- зърно и брашно по-богато на протеини - установява се ниво на протеин за лимец 16.0-16.5 %, в сравнение с по-ниското ниво при пшеницата от 14.9-15.3%
* изчислено каето ретинол еквивалент, 1 ретинол еквивалент= 3.33 IU витамин А или 10 IU β-каротин
Подобни резултати, установяващи по-високо съдържание на протеини при лимец в свои излседвания посочват и други учени: Acquistucci et al, 1995 (4) публикуват в свое изследване резултат от 16.7 % средно съдържание на протен в зърно от лимец, а Waines, 1983 (5) установява по-високо съдържание на протеин в брашно от лимец-18.6%.
ЛЮБОПИТНО: Значение на Р, К, витамин В2, витамин В6, витамин А, провитамин А за човека
Фосфор- Р (6, 7, 8, 9, 10) химичен елемент, съдържащ се във всички живи клетки, който никога не се среща самостоятелно. Той е втория най-разпространен минерал в тялото след калция. Под формата на фосфорна киселина влиза в състава на нуклеиновите киселини, които играят важна роля при синтезните процеси в живата клетка (ДНК, РНК). Солите на фосфорната киселина, главно калциевият фосфат, са основният градивен материал на костите на гръбначните животни. Големи количества фосфор се съдържат и в мозъчното вещество. В организмите на човек и животните най-много фосфор се съдържа в костите и зъбите (до 85%), мускулите и нервните тъкани. Фосфорът съвместно с липидите образува фосфолипидите, които са основен градивен материал на клетъчната мембрана, клетъчните стени в цялото тяло и са жизненоважни за здравата мозъчна дейност. Фосфолипидите в мозъчните клетки също така контролират кой минерал, нутриент и или лекарство да навлязат или излязат от клетката. Фосфорът има много други важни функции. Той е необходим за производството и съхранението на енергия, помагайки на тялото да превръща протеини, мазнини и въглехидрати в енергия. Като съставна част на нуклеиновите киселини- ДНК и РНК фосфорът също е отговорен и за съхранението и предаването на генетичния материал. Освен това Р активира ензими и хормони, помага за доставянето на кислород до тъканите и поддържането на благоприятно рН, действайки като буфер.
Калий- К (11, 12) основен вътреклетъчен елемент необходим за изграждане и поддържане на млади и здрави тъкани. Калият за меките тъкани е това, което е калцият за костите и по-твърдите тъкани. Заедно с натрия, участва в поддържане обмяната на веществата, стимулира бъбреците в елиминирането на метаболитните токсини, нормализира сърдечната честота и предпазва от токсични ефекти върху сърцето на сърдечните гликозиди. В допълнение, участва в регулирането на киселинно-алкалния баланс, поддържа кожата здрава. Много учени отъждествяват наличието на калий в организма, като синоним на нормален сърдечен ритъм и вътреклетъчен катион обмен. Регулирайки водният баланс калият помага за нормализиране на кръвното налягане, подобрява притока на кислород към мозъка, и отделянето на токсините. Той поддържа така също подвижни и гъвкави артериите. Човек може да си доставя ежедневно калий чрез консумация на пълнозърнести храни, които не са загубили при преработката и рафинирането именно калий, витамин В-комплекс, трици, аминокиселини, витамин Е и т.н.
Рибофлавин/ витамин В2 (16) - известен още като лактофлавин е водоразтворим. Витамин В2 участва в производството на червените кръвни телца и по този начин съдейства за движението на кислородните молекули в кръвта, засилва функциите на имунната система и помага на организма в борбата с различни болести и вируси. Заедно с други вещества подпомага усвояването на белтъчините и на енергията, отделяна при разграждането на въглехидратите. Улеснява и работата на отделителната система, с което е от полза за дебелото черво. Витамин В2 има значение и за растежа и развитието на организма, както и за възпроизводствените му функции. Не на последно място поддържа кожата и косата здрава, а ноктите – твърди. Дефицитът може да възникне при поддържане на нерационални диети, които изключват както протеините от животински произход, така и пресните зеленчуци. Недостигът на витамин B2 може да бъде много лесно разпознат. Симптоми на липсата на рибофлавин са умората без видима причина, болките и кръвоизливите в очите. Кожата губи мекотата си и става суха на допир. Арибофлавинозата може да доведе и до преждевременна поява на признаци на стареене.
Пиридоксин/ Витамин В6 (16)- пиридоксинът е част от В-комплексът и е водноразтворим. Отделя се в рамките на 8 часа след поемане и подобно на останалите В-витамини изисква набавяне чрез пълноценни храни или добавки. Витамин В6 стимулира правилната асимилация на мазнини и белтъчини и допринася за трансформирацията на триптофана (основна аминокиселина) в ниацин. Наличността му е необходима за образуване на антитела и червени кръвни клетки. Други полезни ефекти са облекчаването на гаденето и редуцирането на проблеми, свързани със сухотата на устата и уринирането. Витамин В6 може да намали необходимостта от инсулин при диабетици, но ако дозата не се съобрази би могло да се получи ниска кръвна захар като реакция. Болни от артрит трябва да също трябва да вземат В6. Пиридоксинът действа оптимално в комбинация с В1, В2, В5, Витамин С и магнезий. Ниската кръвна захар и ниския глюкозен толеранс са симптоми на дефицит на витамин В6, които могат да бъдат доказани чрез изследване. Приемането отделно на витамини от В-комплекса може да причини дисбаланс между тях, което пък от своя страна да причини дефицит на един или друг от витамините. Алкохолът, кофеинът, противозачатъчните хапчета, консервирането и термичната обработка на храните, радиацията и естрогенът могат да причинят разрушването на пиридоксина или да лимитират усвояемостта му.
Ретинол/ витамин А (16) се нарича още витамина на растежа. Някои растения съдържат бета- каротин /провитамин А/, който в червата и в черния дроб се разгражда във витамин А. Каротинът се всмуква в червата само при наличност на мазнини. Той осигурява нормално зрение, растеж на младия организъм, развитие на зъбите и костите, укрепва кожата и лигавицата, регулира дейността на хормона на щитовидната жлеза при обмяната на веществата, оказва противосклеротично действие и др.
β-каротин (провитамин А)- Бета-каротинът (13, 14, 15, 16) е провитамин на витамин А. Той участва в синтеза на белтъци и антитела – имуноглобулин. Усилва растежа и развитието на костите, защитава лигавицата на устната кухина, носа, гърлото, дихателните пътища и белите дробове. Той се използва като допълнителна активна съставка в терапията на емфизем и хиперфункция на щитовидната жлеза. Бета-каротинът подхранва зрителните пръчици и конусовидните фоторецептори в ретината и е пряко свързан с нормалното функциониране на ретината и макулата, осигурявайки дневното, нощното и острото централно зрение, като освен това действа и като светлинен филтър на очите, който пази от фотооксидация лещата на окото (13). Бета-каротинът има роля в предпазването от рак. Неговото превантивно действие се базира на способността да трансформира канцерогенните продукти в безопасни съставки. Бета-каротинът също така стимулира функциите на имунната система. Той защитава не само от тумори, но и от атеросклероза, като намалява риска от коронарни инциденти (инфаркт на миокарда, внезапна сърдечна смърт) (15). Според наблюдения японците и норвежците, които са големи консуматори на храна, богата на бета-каротин, рядко заболяват от рак на белите дробове, дебелото черво, простатата, матката и гърдата (14)
Източници на информация и използвана литература:
1. AURICCHIO, S., DE RITIS, G., DE VINCENZI, M., OCCORSIO, R, and SILANO, V. 1982. Effects of gliadin-derived peptides from bread and durum wheats on small intestine cultures from rat fetus and coeliac children. Pediatr. Res. 16:1004.
2. FAVRET, E. A., CERVETTO, J. L., SOLARI, R. M., BOLONDI, A., MANGHERS, L. E., BOFFI, A., and ORTIZ, J. P. 1987. Comparative effect of diploid, tetraploid and hexaploid wheat on the small intestine of coeliac patients. (In Spanish)Page 13 in: Proc. 8th Meet. Latin- Am. Soc. Pediatr. Gastroenterol. Nutr., Sao Paolo, Brazil.
3. E.-S.M. ABDEL-AAL, P. HUCL, AND F.W.SOSULSKI, Cereal Chemists 72(6):621-624
4. ACQUISTUCCI, R., D'EGIDIO, M. G. and VALLEGA, V. 1995. Amino acid composition of selected strains of diploid wheat, Triticum monococcum L. Cereal Chem. 72:213.
5. WAINES, J. G. 1983. Genetic resources in diploid wheats: The case for diploid commercial wheats. Pages 115-122 in: Proc. 6thVInternational Wheat Genetics Symposium, Kyoto, Japan.
6. Linus Pauling Institute; Phosphorus; August 2007
7. DaVita.com; Phosphorus and Chronic Kidney Disease; October 2010
8. Phosphate Facts; Phosphorus -- Essential to Bone Health; November 2006
9. University of Maryland Medical Center; Phosphorus; Steven Ehrlich; June 2009
10 Ray Sahelian: Phospholipids and Their Health Benefits
11. HE FJ, MACGREGOR GA. Beneficial effects of potassium on human health. Physiol Plant. 2008;133(4):725-35.
12. HERMANSEN K. DIET, blood pressure and hypertension. Br J Nutr. 2000:83(Suppl 1):S113-119.
13. TEIKARI, J. Prevention of cataract with alpha-tocopherol and beta carotene. Investigative Ophthalmological Visual Science 33 (1992):1307.
14. THE ALPHA-TOCOPHEROL, BETA CAROTENE CANCER PREVENTION STUDY GROUP (1994). "The effect of vitamin E and beta carotene on the incidence of lung cancer and other cancers in male smokers". N Engl J Med. 330 (15): 1029–35. doi:10.1056/NEJM199404143301501.
15. LINUS PAULING INSTITUTE (June, 2009). "Micronutrient Information Center: Carotenoids". Oregon State University. Retrieved February 15, 2010.
16. wikipedia.org