За да приготвите кълнове от лимец са Ви необходими:
- стъклен буркан, обикновена кутия с равно дъно или специализиран уред за приготвянето на кълнове (например този буркан;
- цедка за оттичане;
- вода, по възможност изворна или минерална;
- лимец;
Ние ще опишем приготвянето на кълнове в обикновен стъклен буркан, тъй като варианта е приложим при всички условия/места.
Ето и нашите насоки:
- Поставете слой лимец с дебелина между 1см. до 3см. в буркан.
- Залейте зърното с вода така, че да го покриете около 5 см. Лимецът се оставя да се накисне за около 4-6 часа.
- След това отлейте водата с помощта на цедка, като не бива да остава никаква течност в съда. Оставете на стайна температура.
- Премивайте зърното един или два пъти на ден. Отцеждайте добре след всяка промивка.
- До ден и половина -два трябва да получите готовите кълнове от лимец.
Успех!
Ще Ви бъдем благодарни, ако споделите Вашите мнения/коментари с нас!