Екип учени от Университета Съскачеуан и Университета Гвелф, Канада е изследвал множество от алтернативни древни пшеници – лимец, емер, камут и спелта с цел оценка потенциала за определяне като „функционална храна” на базата на съдържащите се в тях каротен
Прочети още
Превъзходството на лимеца пред пшеницата по съдържание на естествени антиоксиданти и селен
Резултати от научно изследване представляващо двугодишен прецизен полски експеримент с 15 различни сорта пшеница показват, че натрупването на селен (Se) сред сортовете е различно, като учените доказват, че еднозърнестият лимец (Triticum monococcum) притежава по-висока способност да натрупва микроелемента Se между останалите изследвани сортове пшеница.
Прочети още
Предизвикателства при отглеждане на Лимец
Павлина Любенова в качеството си на агроном на БГ АГРО споделя наблюдения и опит от предизвикателството на петгодишното отглеждане на лимец.
Прочети още