Зелеви сарми с лимец и елда
Main dishes Salty suggestions
Продукти за 40 бр. сарми:
- 200 гр. еднозърнест лимец
- 200 гр. елда
- 40 бр. зелеви листа
- 2 бр. глави лук (средно големи)
- 2 бр. моркови (средно големи)
- 1/2 праз лук (средно голям)
- 70-80мл. мазнина, подходяща за термична обработка - олио, зехтин или др.
- 2 равни суп. лъж. чубрица
- 1 ч.л. черен пипер
- 1/2 ч.л. кимион
- сол на вкус
- червен пипер по желание
Начин на приготвяне:
- Накисвате елдата за 2-3 часа във вода.
- През това време сварете лимеца за 15-20 минути.
- Подготвяте зелевите листа - подбирате 40 броя здрави листа с големината на длан, като предварително отстранете дебелата част на дръжката.
- Към мазнината, която сте подбрали, прибавете по малко от подправките и оставете сместа да престои, докато се приготвят останалите неща.
- На средно силен котлон в ½ к.ч. вода задушете морковите, лука и праза (ситно нарязани), докато омекнат (около 5 минути).
- Прибавете лимеца, елдата и подправките, които са останали. Залейте с 1 ч.ч. вода, разбъркайте добре и след 10-15 мин. махнете съда от огъня и го оставете да поизстине.
- Всеки зелев лист се намазва с подправената мазнина, слага се по една с.л. от изстиналата смес и се завива. Навитите сарми се подреждат в тава, заливат се с вода, докато се покрият, и се застилват със зелеви листа.
- Тавата се покрива с фолио, пече се във фурна на 220 градуса 1.30 ч. След това се маха фолиото и печенето продължава още 15-20 мин. Преди сервиране можете да поръсите с едросмлян червен пипер.