Солен кекс с моцарела, пармезан и песто

Продукти:



  • 500гр. пълнозърнесто брашно от Лимец

  • 1 1/2 ч.л. сол

  • 1 ч.л. сода за хляб

  • 200мл. кисело мляко

  • 125мл. вода

  • 2 с.л. зехтин/олио

  • 125гр. моцарела

  • 50гр. пармезан

  • 5 с.л. песто

Продукти:



  • 500гр. пълнозърнесто брашно от Лимец

  • 1 1/2 ч.л. сол

  • 1 ч.л. сода за хляб

  • 200мл. кисело мляко

  • 125мл. вода

  • 2 с.л. зехтин/олио

  • 125гр. моцарела

  • 50гр. пармезан

  • 5 с.л. песто

 



Приготовление



         



  1. Разтворете содата в киселото мляко и разбъркайте добре, докато сместа шупне. След това добавете водата и зехтина.

  2. В отделен съд смесете брашното и солта. Препоръчваме Ви да преситите брашното поне 2 пъти, тъй като по този начин кекса ще стане по-пухкав. 

  3. След това прибавете мократа смес и разбъркайте добре с помощта на дървена лъжица до получаването на хомогенна смес. Добавете 2 с.л песто и отново разбъркайте.

  4. Поставете получената смес във форма за кекс (препоръчваме размер 20х30см), като предварително поставите хратия за печене. Печете в загрята на 180-200 градуса фурна, за около 15 минути.

  5. След това извадете кекса и с помощта на малка чаена лъжичка направете не много дълбоки вдлъбнатини по цялото му протежение. Върнете го да се пече за още 10-15 минути.

  6. Извадете отново кекса. Нарежете моцарелата на тънки ленти и настържете пармезана, с които след това трябва да запълните вдлъбнатините на тестяното изделие.  Върнете за още 10 минути във фурната до постигането на златиста коричка на моцарелата.

  7. Преди да сервирате се уведете, че соления кекс е добре изстинал. Аранжирайте със сос песто, ако желаете.

Добър апетит!

Where to buy