Солен кекс с моцарела, пармезан и песто
Salty suggestions
Продукти:
- 500гр. пълнозърнесто брашно от Лимец
- 1 1/2 ч.л. сол
- 1 ч.л. сода за хляб
- 200мл. кисело мляко
- 125мл. вода
- 2 с.л. зехтин/олио
- 125гр. моцарела
- 50гр. пармезан
- 5 с.л. песто
Продукти:
- 500гр. пълнозърнесто брашно от Лимец
- 1 1/2 ч.л. сол
- 1 ч.л. сода за хляб
- 200мл. кисело мляко
- 125мл. вода
- 2 с.л. зехтин/олио
- 125гр. моцарела
- 50гр. пармезан
- 5 с.л. песто
Приготовление
- Разтворете содата в киселото мляко и разбъркайте добре, докато сместа шупне. След това добавете водата и зехтина.
- В отделен съд смесете брашното и солта. Препоръчваме Ви да преситите брашното поне 2 пъти, тъй като по този начин кекса ще стане по-пухкав.
- След това прибавете мократа смес и разбъркайте добре с помощта на дървена лъжица до получаването на хомогенна смес. Добавете 2 с.л песто и отново разбъркайте.
- Поставете получената смес във форма за кекс (препоръчваме размер 20х30см), като предварително поставите хратия за печене. Печете в загрята на 180-200 градуса фурна, за около 15 минути.
- След това извадете кекса и с помощта на малка чаена лъжичка направете не много дълбоки вдлъбнатини по цялото му протежение. Върнете го да се пече за още 10-15 минути.
- Извадете отново кекса. Нарежете моцарелата на тънки ленти и настържете пармезана, с които след това трябва да запълните вдлъбнатините на тестяното изделие. Върнете за още 10 минути във фурната до постигането на златиста коричка на моцарелата.
- Преди да сервирате се уведете, че соления кекс е добре изстинал. Аранжирайте със сос песто, ако желаете.
Добър апетит!