Пълнен патладжан с лимец и извара
Main dishes Salty suggestions
Продукти:
- ½ кг. патладжани
- 100гр. едро смлян лимец, накиснат за 2ч. в гореща вода
- 200гр. извара
- 50 гр. кашкавал, настърган
- 4бр. пъдпъдъчи яйца
- 1бр. средно голям морков, ситно настърган
- 50гр. натрошени орехи
- 3 с.л. олио/зехтин
- щипка черен пипер
- щипка сол
- копър или магданоз по желание и вкус
- доматен сос
Продукти:
- ½ кг. патладжани
- 100гр. едро смлян лимец, накиснат за 2ч. в гореща вода
- 200гр. извара
- 50 гр. кашкавал, настърган
- 4бр. пъдпъдъчи яйца
- 1бр. средно голям морков, ситно настърган
- 50гр. натрошени орехи
- 3 с.л. олио/зехтин
- щипка черен пипер
- щипка сол
- копър или магданоз по желание и вкус
- доматен сос
Приготовление:
- Нарежете патладжаните на две части по дължина. След това разделете половинките на още две части, като издълбаете вътрешността им внимателно с помощта на малка лъжичка.
- Нарежете ситно вътрешността на патладжаните. Към нея добавете лимеца, изварата, кашкавала, натрошените орехи, ситно нарязания копър и моркова, след което разбъркайте добре. Посолете на вкус, поръсете с щипка черен пипер и прибавете зехтина.
- Когато сместа е готова, напълнете разполовените патладжани и ги наредете в намазнена таваичка.
- Ястието се пече в предварително загрята фурна при 200 °С за около 20 мин. След това извадете тавичката, счупете пъдпъдъчите яйца върху патладжаните с плънката и ги оставете да се пекат за още 10 минути.
Можете да поднасете пълнените патладжани топли и охладени – и в двата случая са вкусни. По желание гарнирайте с доматен сос.