Пълнен патладжан с лимец и извара

Продукти:



  • ½ кг. патладжани

  • 100гр. едро смлян лимец, накиснат за 2ч. в гореща вода

  • 200гр. извара

  • 50 гр. кашкавал, настърган

  • 4бр. пъдпъдъчи яйца

  • 1бр. средно голям морков, ситно настърган

  • 50гр. натрошени орехи

  • 3 с.л. олио/зехтин

  • щипка черен пипер

  • щипка сол

  • копър или магданоз по желание и вкус

  • доматен сос

Продукти:



  • ½ кг. патладжани

  • 100гр. едро смлян лимец, накиснат за 2ч. в гореща вода

  • 200гр. извара

  • 50 гр. кашкавал, настърган

  • 4бр. пъдпъдъчи яйца

  • 1бр. средно голям морков, ситно настърган

  • 50гр. натрошени орехи

  • 3 с.л. олио/зехтин

  • щипка черен пипер

  • щипка сол

  • копър или магданоз по желание и вкус

  • доматен сос



Приготовление:



  1. Нарежете патладжаните на две части по дължина. След това разделете половинките на още две части, като издълбаете вътрешността им внимателно с помощта на малка лъжичка.

  2. Нарежете ситно вътрешността на патладжаните. Към нея добавете лимеца, изварата, кашкавала, натрошените орехи, ситно нарязания копър и моркова, след което разбъркайте добре. Посолете на вкус, поръсете с щипка черен пипер и прибавете зехтина.

  3. Когато сместа е готова, напълнете разполовените патладжани и ги наредете в намазнена таваичка.

  4. Ястието се пече в предварително загрята фурна при 200 °С за около 20 мин.  След това извадете тавичката, счупете пъдпъдъчите яйца върху патладжаните с плънката и ги оставете да се пекат за още 10 минути. 

Можете да поднасете пълнените патладжани топли и охладени – и в двата случая са вкусни. По желание гарнирайте с доматен сос.

Where to buy