Зелен пай със зеле
Salty suggestions
Съдържание:
За плънката:
- 315гр. Зеле
- 3 твърдо сварени яйца
- сирене (по избор)
За тестото:
- 3 ч. ч. (360гр.) брашно от Лимец
- 3 суп. л. (40гр.) зехтин
- 1/2 ч. л. (6гр.) морска сол
- 1/2 ч. ч. + 2 суп. л. (145гр.) газирана вода
Съдържание
За плънката:
- 315гр. Зеле
- 3 твърдо сварени яйца
- сирене (по избор)
За тестото:
- 3 ч. ч. (360гр.) брашно от Лимец
- 3 суп. л. (40гр.) зехтин
- 1/2 ч. л. (6гр.) морска сол
- 1/2 ч. ч. + 2 суп. л. (145гр.) газирана вода
Приготовление:
1. Смесете морската сол и брашното от Лимец в голям съд.
2. Добавете 1 суп. л. зехтин и разбъркайте добре.
3. Прибавете 1/2 ч. ч. газирана вода и бъркайте сместа, докато се получи гладко тесто (при необходимост, можете да добавите още вода). В началото тестото изглежда сухо. В процеса на месене ще стане меко, но не трябва да допускате да бъде прекалено лепкаво. Препоръчваме Ви да използвате газирана вода, тъй като тя прави кората на пая лека и хрупкава, но ако не Ви допада идеята, можете да използвате и минерална вода.
4. Измийте добре зелето, нарежете го на тънки линии и го задушете.
5. След това охладете получената смес и прибавете ситно нарязаните сварени яйца. Ако желаете, можете да добавите сирене.
6. Разточете половината от тестото. Оформете правоъгълник с размери 9х13см. и го поставете в предварително намазнен със зехтин съд.
7. Покрийте правоъгълника със сместа от зелето и яйцата, като оставите около 1см. от всяка страна.
8. Разточете останалата част от тестото. Оформете правоъгълник със същите размери, за да захлупите вече готовото с плънка тесто. Прегънете ръбчетата и ги запечатайте с пръсти. Направете няколко прореза по кората с нож.
9. Печете във фурна при 190°С за 30-35мин., докато пая добие златист цвят.