Зелен пай със зеле

Съдържание:



За плънката:



  • 315гр. Зеле

  • 3 твърдо сварени яйца

  • сирене (по избор)

За тестото:



  • 3 ч. ч. (360гр.) брашно от Лимец

  • 3 суп. л. (40гр.) зехтин

  • 1/2 ч. л. (6гр.) морска сол

  • 1/2 ч. ч. + 2 суп. л. (145гр.) газирана вода

Съдържание



За плънката:



  • 315гр. Зеле

  • 3 твърдо сварени яйца

  • сирене (по избор)

За тестото:



  • 3 ч. ч. (360гр.) брашно от Лимец

  • 3 суп. л. (40гр.) зехтин

  • 1/2 ч. л. (6гр.) морска сол

  • 1/2 ч. ч.  + 2 суп. л. (145гр.) газирана вода

Приготовление:



1. Смесете морската сол и брашното от Лимец в голям съд.



2. Добавете 1 суп. л. зехтин и разбъркайте добре.



3. Прибавете 1/2 ч. ч. газирана вода и бъркайте сместа, докато се получи гладко тесто (при необходимост, можете да добавите още вода). В началото тестото изглежда сухо. В процеса на месене ще стане меко, но не трябва да допускате да бъде прекалено лепкаво. Препоръчваме Ви да използвате газирана вода, тъй като тя прави кората на пая лека и хрупкава, но ако не Ви допада идеята, можете да използвате и минерална вода.



4. Измийте добре зелето, нарежете го на тънки линии и го задушете.



5. След това охладете получената смес и прибавете ситно нарязаните сварени яйца. Ако желаете, можете да добавите сирене.



6. Разточете половината от тестото. Оформете  правоъгълник с размери 9х13см. и го поставете в предварително намазнен със зехтин съд.



7. Покрийте правоъгълника със сместа от зелето и яйцата, като оставите около 1см. от всяка страна.



8. Разточете останалата част от тестото. Оформете правоъгълник със същите размери, за да захлупите вече готовото с плънка тесто. Прегънете ръбчетата и ги запечатайте с пръсти. Направете няколко прореза по кората с нож.



9. Печете във фурна при 190°С  за 30-35мин., докато пая добие златист цвят.

Where to buy