Лимецови крекери
Salty suggestions
Продукти:
- 250 гр. пълнозърнесто брашно от лимец
- 1 ч.л. бакпулвер
- 100 гр. фини овесени ядки
- 50 гр. ленено семе
- 25 гр. тиквени семки
- 25 гр. слънчогледови семки
- 25 гр. просо
- 1 с.л. сол
- 1 с.л. кафява захар
- 2 с.л. олио
- 250 мл вода
- 150 г микс семена за поръсване
Продукти:
- 250 гр. пълнозърнесто брашно от лимец
- 1 ч.л. бакпулвер
- 100 гр. фини овесени ядки
- 50 гр. ленено семе
- 25 гр. тиквени семки
- 25 гр. слънчогледови семки
- 25 гр. просо
- 1 с.л. сол
- 1 с.л. кафява захар
- 2 с.л. олио
- 250 мл вода
- 150 г микс семена за поръсване
Начин на приготвяне:
Слънчогледовите и тиквените семки се смилат. Смесват се с овесените ядки, брашното, бакпулвера, солта, захарта и лененото семе. Разбъркват се и се добавят олиото и водата. Омесва се тесто, покрива се с найлоново фолио и се оставя да престои 30 минути на стайна температура.
Тестото се разделя на три части. Всяка се разточва върху набрашнен лист хартия за печене на тънка кора с дебелина около 3 мм. Корите се намазват с вода и плътно се посипват с микса семена. Притискат се леко с точилка, за да може семената добре да залепнат.
Корите се пренасят заедно с хартията в три отделни тави, нарязват се на триьгълници и се изпичат една по една за около 30 минути в предварително загрята на 160 градуса фурна. След като изстинат се разчупват с ръце.
Крекерите могат да се сервират със следните кремове:
- Млечен крем – приготвен от 100 гр. краве сирене, ½ пакет крема сирене, 2 с.л. кисело мляко, 1 ч.л. чесън на прах, 2 с.л. ситно нарязан копър и 1 с.л. ситно нарязан розмарин;
- Крем с авокадо – приготвен от 1 бр. авокадо, 1/2 с.л. лимонов сок, 1/4 ч.ч. заквасена сметана, 1/4 ч.ч. натрошено синьо сирене, 1/2 ч. л. сол и 1/4 ч.л. смлян черен пипер.