Зелен киш с лимецов блат

Продукти:



За блата:



  • 250 гр. брашно от лимец

  • 125 гр. масло

  • 1 яйце

  • щипка сол

  • 3 с.л. бяло сухо вино

Продукти:



За блата:



  • 250 гр. брашно от лимец

  • 125 гр. масло

  • 1 яйце

  • щипка сол

  • 3 с.л. бяло сухо вино

За плънката:



  • 800 гр. пресен спанак

  • 200 гр. сирене

  • 200 гр. кашкавал

  • 1 връзка зелен лук

  • 2 яйца

  • 100 мл прясно мляко или готварска сметана

  • сол

  • черен пипер

  • пресен джоджен

Начин на приготвяне:



  1. От брашното, маслото, солта, виното и яйцето се омесва тесто. Тестото се разстила по дъното на намаслена тава с диаметър 26 см, като се облепват и стените на тавата. Блатът се пече 15 минути в предварително загрята на 180 градуса фурна, след което се оставя да изстине.

  2. Спанакът се измива, нарязва и бланшира за 1-2 минути в подсолена вряща вода. След това се измива със студена вода и се отцежда.

  3. Лукът се нарязва на ситно и се задушава с малко масло. Добавят се спанакът и натрошеното сирене. Продуктите се разбъркват и задушават за 2 минути. Посоляват се и се подправят се с черен пипер.

  4. Кашкавалът се настъргва и се смесва в купа с разбитите яйца и прясното мляко (или сметаната). Сместа се посолява и подправя с черен пипер на вкус.

  5. Върху изстиналия блат се слага спаначената смес. Залива се с кашкавалено-млечната смес.

  6. Пече се на 180 градуса около 20 минути – до образуване на златиста коричка.

Where to buy