Зелен киш с лимецов блат
Salty suggestions
Продукти:
За блата:
- 250 гр. брашно от лимец
- 125 гр. масло
- 1 яйце
- щипка сол
- 3 с.л. бяло сухо вино
Продукти:
За блата:
- 250 гр. брашно от лимец
- 125 гр. масло
- 1 яйце
- щипка сол
- 3 с.л. бяло сухо вино
За плънката:
- 800 гр. пресен спанак
- 200 гр. сирене
- 200 гр. кашкавал
- 1 връзка зелен лук
- 2 яйца
- 100 мл прясно мляко или готварска сметана
- сол
- черен пипер
- пресен джоджен
Начин на приготвяне:
- От брашното, маслото, солта, виното и яйцето се омесва тесто. Тестото се разстила по дъното на намаслена тава с диаметър 26 см, като се облепват и стените на тавата. Блатът се пече 15 минути в предварително загрята на 180 градуса фурна, след което се оставя да изстине.
- Спанакът се измива, нарязва и бланшира за 1-2 минути в подсолена вряща вода. След това се измива със студена вода и се отцежда.
- Лукът се нарязва на ситно и се задушава с малко масло. Добавят се спанакът и натрошеното сирене. Продуктите се разбъркват и задушават за 2 минути. Посоляват се и се подправят се с черен пипер.
- Кашкавалът се настъргва и се смесва в купа с разбитите яйца и прясното мляко (или сметаната). Сместа се посолява и подправя с черен пипер на вкус.
- Върху изстиналия блат се слага спаначената смес. Залива се с кашкавалено-млечната смес.
- Пече се на 180 градуса около 20 минути – до образуване на златиста коричка.