Гювеч със свинско месо, лимец и зеленчуци
Main dishes Salty suggestions
Продукти:
- 500гр. свинска плешка (без кост)
- 1 ч.ч. лимец
- 3 средно големи тиквички
- 350 - 400гр. картофи
- 2 моркова
- 2 средно големи глави лук
- 2 домата
- 3 яйца
- 2 ч.ч. вода
- 2 с.л. олио
- сол, черен пипер, червен пипер и чубрица на вкус
Продукти:
- 500гр. свинска плешка (без кост)
- 1 ч.ч. лимец
- 3 средно големи тиквички
- 350 - 400гр. картофи
- 2 моркова
- 2 средно големи глави лук
- 2 домата
- 3 яйца
- 2 ч.ч. вода
- 2 с.л. олио
- сол, черен пипер, червен пипер и чубрица на вкус
Начин на приготвяне:
- За да приготвите гювеча можете да използвате:
- Кълнове от лимец;
- Лимец, накиснат във вода за минимум 12ч. преди консумацията;
- Сварен лимец, който трябва да оставите да ври на слаб огън при често бъркане с дървена лъжица за не по-малко от 30 мин.
- Предварително сварете месото, нарязано на средно големи парчета, и го наредете по дъното на глинен гювеч.
- Върху него пставете лимеца, както и нарязаните на едро лук, моркови, тиквички и картофи.
- След това настържете доматите и подправете със сол, черен пипер и чубрица на вкус.
- Залейте зеленчуците и месото с 2 ч.ч. вода, добавете олио и захлупете с капак. Пече гювеча на фурна около 2 часа на среден огън.
- След като ястието е готов, счупете 3 яйца върху гювеча и го върнете за още 10 минути във фурната.
Добър апетит!