Солена торта с блатове от Лимец

Продукти за блатовете:



  • 250 гр. прясно смляно пълнозърнесто брашно от Лимец

  • 200 гр. кисело мляко

  • 5 яйца

  • 2 бр. средноголеми тиквички (настъргани и изцедени)

  • 1 скилидка чесън

  • 120 мл зехтин

  • 10 гр. бакпулвер

  • 1 стрък мента (нарязан на ситно)

  • 1 стрък босилек (нарязан на ситно)

  • 1 ч.л. сол

Продукти за блатовете:



  • 250 гр. прясно смляно пълнозърнесто брашно от Лимец

  • 200 гр. кисело мляко

  • 5 яйца

  • 2 бр. средноголеми тиквички (настъргани и изцедени)

  • 1 скилидка чесън

  • 120 мл зехтин

  • 10 гр. бакпулвер

  • 1 стрък мента (нарязан на ситно)

  • 1 стрък босилек (нарязан на ситно)

  • 1 ч.л. сол

 Към добре разбитите яйца се прибавят последователно зехтина, киселото мляко, подправките, бакпулвера, солта, тиквичките и брашното. Сместа се разделя на три и блатовете се опичат един по един в намазана с олио и покрита с пергаментова хартия тортена форма. Всеки блат се пече за около 15 минути при 220°С.



 Продукти за зеленчуковия пълнеж:



  • 200 гр. опечени обелени чушки (нарязани на кубчета)

  • 1 средно голям домат без семките (нарязан на кубчета)

  • 2 бр. средно големи моркови (настъргани)

  • 80 гр. зелени маслини (нарязани на кръгчета)

 Всички продукти се смесват без да се овкусяват.



 Продукти за билковата смес:



  • 1 връзка копър

  • 1 връзка магданоз

  • 2-3 стръка босилек

  • 50 гр. орехи

  • 50 мл зехтин

  • сокът на един лимон

  • сол и черен пипер на вкус

 Всички продукти се пасират и с тази смес се намазват вече изпечените блатове.



 Продукти за крема със сиренето:



  • 250 гр. сирене крема

  • 250 гр. цедено кисело мляко

  • 350 гр. заквасена сметана

 Всички продукти се разбъркват добре с миксер.



 Продукти за украса на вече готовата торта:



  • магданоз (ситно нарязан)

  • морков (настърган)

  • босилек (листенца)

Сглобяване на тортата:



Първият блат се намазва с билковата смес, после се поръсва със ½ от зеленчуците и 1/3  от белия крем.



Поставя се вторият блат и отново се редуват билковата смес, зеленчуците и белият крем.



Третият блат се намазва леко с билкова смес и отгоре и отстрани с белия крем.



Поръсва се с моркови по края и с магданоз в средата, а отстрани на разстояние – листенцата босилек.



Желателно е да престои поне 5-6 часа в хладилник преди консумация.



Добър апетит!

Where to buy