Солена торта с блатове от Лимец
Salty suggestions
Продукти за блатовете:
- 250 гр. прясно смляно пълнозърнесто брашно от Лимец
- 200 гр. кисело мляко
- 5 яйца
- 2 бр. средноголеми тиквички (настъргани и изцедени)
- 1 скилидка чесън
- 120 мл зехтин
- 10 гр. бакпулвер
- 1 стрък мента (нарязан на ситно)
- 1 стрък босилек (нарязан на ситно)
- 1 ч.л. сол
Продукти за блатовете:
- 250 гр. прясно смляно пълнозърнесто брашно от Лимец
- 200 гр. кисело мляко
- 5 яйца
- 2 бр. средноголеми тиквички (настъргани и изцедени)
- 1 скилидка чесън
- 120 мл зехтин
- 10 гр. бакпулвер
- 1 стрък мента (нарязан на ситно)
- 1 стрък босилек (нарязан на ситно)
- 1 ч.л. сол
Към добре разбитите яйца се прибавят последователно зехтина, киселото мляко, подправките, бакпулвера, солта, тиквичките и брашното. Сместа се разделя на три и блатовете се опичат един по един в намазана с олио и покрита с пергаментова хартия тортена форма. Всеки блат се пече за около 15 минути при 220°С.
Продукти за зеленчуковия пълнеж:
- 200 гр. опечени обелени чушки (нарязани на кубчета)
- 1 средно голям домат без семките (нарязан на кубчета)
- 2 бр. средно големи моркови (настъргани)
- 80 гр. зелени маслини (нарязани на кръгчета)
Всички продукти се смесват без да се овкусяват.
Продукти за билковата смес:
- 1 връзка копър
- 1 връзка магданоз
- 2-3 стръка босилек
- 50 гр. орехи
- 50 мл зехтин
- сокът на един лимон
- сол и черен пипер на вкус
Всички продукти се пасират и с тази смес се намазват вече изпечените блатове.
Продукти за крема със сиренето:
- 250 гр. сирене крема
- 250 гр. цедено кисело мляко
- 350 гр. заквасена сметана
Всички продукти се разбъркват добре с миксер.
Продукти за украса на вече готовата торта:
- магданоз (ситно нарязан)
- морков (настърган)
- босилек (листенца)
Сглобяване на тортата:
Първият блат се намазва с билковата смес, после се поръсва със ½ от зеленчуците и 1/3 от белия крем.
Поставя се вторият блат и отново се редуват билковата смес, зеленчуците и белият крем.
Третият блат се намазва леко с билкова смес и отгоре и отстрани с белия крем.
Поръсва се с моркови по края и с магданоз в средата, а отстрани на разстояние – листенцата босилек.
Желателно е да престои поне 5-6 часа в хладилник преди консумация.
Добър апетит!