Мусака от лимец и спанак
Main dishes Salty suggestions
Продукти:
- 200 гр. Лимец
- 500 гр. спанак
- 1 морков
- 1 връзка зелен лук
- ½ връзка магданоз
- ½ връзка джоджен
- 100 гр. краве сирене
- 1 яйце
- 100 мл прясно мляко
Продукти:
- 200 гр. лимец
- 500 гр. спанак
- 1 морков
- 1 връзка зелен лук
- ½ връзка магданоз
- ½ връзка джоджен
- 100 гр. краве сирене
- 1 яйце
- 50 мл прясно мляко
- сол, черен и червен пипер на вкус
За заливката:
- 4 яйца
- 1 ч.л. брашно
- 3-4 суп.л. кисело мляко
- 100 мл прясно мляко
- щипка сода бикарбонат
Приготовление:
- В олио се задушават първо морковът, а после и лукът и спанакът (леко посолен), разбърква се след омекване на спанака и се прибавя предварително сварен до полуготовност лимец. Обърква се добре, сваля се от котлона и се добавя 1 ч.ч. студена вода.
- В отделен съд се настъргва сиренето. Разбърква се заедно с 1 разбито яйце и 50 мл прясно мляко и се смесва с горната смес.
- Пече се в загрята до 220°С около 40 мин., докато течността се изпари.
- Залива се с предварително смесените продукти за заливка и се пече още около 10 мин. до леко зачервяване. Сервира се с кисело мляко.