Постен хляб с брашно от лимец и зеленчуци

Продукти:



  • 350-450 гр. брашно от лимец

  • 300 мл хладка вода (отделете 1-2 с.л. от нея)

  • 2 с.л. ябълков оцет

  • 1 ч.л. сода за хляб

  • 1 ч.л. сол

  • 2 с.л. растителна мазнина (може да се ползва олио - оризово, слънчогледово, от гроздови семки, зехтин)

  • 3 с.л. овесени или пшенични трици

  • 2 с.л. сурово слънчогледово семе

  • 2 с.л. маково семе

  • 2 с.л. ленено семе (натрошено)

  • 1 ч.л. синапено семе (натрошено)

  • 2 с.л. сусам

  • 2 с.л. смлени орехи

  • 2 с.л. стафиди

  • 1 ч.л. риган

  • 1 ч.л. мащерка

  • 1 ч.л. босилек

  • 1 средно голям морков

  • 1 малка глава цвекло

  • ½ връзка магданоз

Продукти:



  • 350-450 гр. брашно от лимец

  • 300 мл хладка вода (отделете 1-2 с.л. от нея)

  • 2 с.л. ябълков оцет

  • 1 ч.л. сода за хляб

  • 1 ч.л. сол

  • 2 с.л. растителна мазнина (може да се ползва олио - оризово, слънчогледово, от гроздови семки, зехтин)

  • 3 с.л. овесени или пшенични трици

  • 2 с.л. сурово слънчогледово семе

  • 2 с.л. маково семе

  • 2 с.л. ленено семе (натрошено)

  • 1 ч.л. синапено семе (натрошено)

  • 2 с.л. сусам

  • 2 с.л. смлени орехи

  • 2 с.л. стафиди

  • 1 ч.л. риган

  • 1 ч.л. мащерка

  • 1 ч.л. босилек

  • 1 средно голям морков

  • 1 малка глава цвекло

  • ½ връзка магданоз

Начин на приготвяне:



  1. В подходящ съд сипете хладката вода, добавете 100 гр. от брашното, разбъркайте.

  2. В отделен съд сипете оцета, 2 с.л. от водата и содата, разбъркайте докато шупне и излейте във водната смес.

  3. Прибавете още 100 гр. от брашното, цялото количество олио и бъркайте докато стане гладка каша.

  4. В сух съд смесете семената, триците и подправките заедно с млените орехи и солта.

  5. В отделни купи настържете на едро цвеклото и моркова, магданоза нарежете на ситно и добавете към настъргания морков.

  6. Към вече готовата каша постепенно прибавете сухата смес и останалата част от брашното. Трябва да се получи гъсто, лепкаво тесто.

  7. Намажете форма за кекс или тавичка за хляб, разстелете на дъното тънък слой от тестото (става лесно с мокра лъжица или нож) разпределете половината от морковената смес върху нея, разстелете отново слой тесто и сложете другата част, отгоре покрийте отново с тесто и повторете по същия начин с цвеклото.

  8. Стафидите разпределете върху последната част от цвеклото. Сместа редете така, че да завършите най-отгоре със слой от тестото.

  9. Оставете да почине за 10-15 минути.

  10. Загрейте фурната на 210 градуса, а след това печете за около 45-55 минути на 180-190 градуса.  

  11. Готовият хляб, още горещ, напръскайте с вода и завийте за около 1-2 часа, може и повече, но задължително трябва да изстине преди да го разрежете.

Where to buy