Лимецови ядки със зеленчуци
Лимецовите ядки със зеленчуци са чудесен вариант за разядка, салата или закуска.
Време за приготвяне: от 1 минута до минимум 1ч. за ядковото мляко + мин. 1-2ч. за накисване на лимецовите ядки в млякото + 5 мин. за нарязване на зеленчуците
Трудност: Лесна рецепта
Закуски
Салати
Веганска кухня
Суровоядски рецепти
Лимецовите ядки със зеленчуци са чудесен вариант за разядка, салата или закуска.
Време за приготвяне: от 1 минута до минимум 1ч. за ядковото мляко + мин. 1-2ч. за накисване на лимецовите ядки в млякото + 5 мин. за нарязване на зеленчуците
Трудност: Лесна рецепта
Продукти за две порции:
- 150гр. лимецови ядки, приготвени на преса за зърнена закуска като тази: модел 30-34-01
- 60гр. орехи / 300мл. вода
- 2 с. л. лен, едро смлян (натрошен)
- 2 с. л. сусам, едро смлян (натрошен)
- 80гр. зеленчуци: морков, целина, чушка, пъщарнак
- маслини – 5-6 бр.
- магданоз – ½ връзка
- по желание: прясно изцеден лимонов сок
Начин на приготвяне:
1. Пригответе ядковото мляко. В нашия случай то е орехово.
Можете да използвате:
- пресни ядки - блендирайте ореховите ядки + 300мл. изворна вода;
- предварително накиснати ядки - поставете орехите в съд, като ги покриете с един пръст вода и ги оставите да се накиснат за поне 1ч. Отсипете остатъчната вода, поставете ядките в блендер и добавете 300мл. нова, изворна вода.
2. Прибавете едро натрошените лен и сусам към прясно пресованите лимецови ядки, залейте с ореховото мляко и разбъркайте. Оствавете ядките да се накиснат добре в млякото за минимум 1-2ч. (оптимално време - 3ч.)
3. Нарежете зеленчуците и ги прибавете към лимецовите ядки непосредствено преди консумация.
Рецептата позволява да сложите подправки, билки, сол на вкус, зеленчуци и каквото обичате, както и да замените орехите с бадеми или лешници.
Препоръка: Можете да накиснете орехите (или избраните от вас ядки) във вода още от вечерта, като на сутринта подготвите ядковото мляко и с него залеете сусама, лена и лимецовите ядки. По този начин до обяд (или вечеря) ядките ще са поели добре млякото и ще остане само да прибавите нарязаните зеленчуците.
Добър апетит!