Лимецови ядки със зеленчуци

  • лЛимецови ядки със зеленчуци

Лимецовите ядки със зеленчуци са чудесен вариант за разядка, салата или закуска.

Време за приготвяне: от 1 минута до минимум 1ч. за ядковото мляко + мин. 1-2ч. за накисване на лимецовите ядки в млякото + 5 мин. за нарязване на зеленчуците
Трудност: Лесна рецепта

Продукти за две порции: 

  • 150гр. лимецови ядки, приготвени на преса за зърнена закуска като тази: модел 30-34-01
  • 60гр. орехи / 300мл. вода
  • 2 с. л. лен, едро смлян (натрошен)
  • 2 с. л. сусам, едро смлян (натрошен)
  • 80гр. зеленчуци: морков, целина, чушка, пъщарнак
  • маслини – 5-6 бр.
  • магданоз – ½ връзка
  • по желание: прясно изцеден лимонов сок


Начин на приготвяне:

1. Пригответе ядковото мляко. В нашия случай то е орехово.

Можете да използвате:

  • пресни ядки - блендирайте ореховите ядки + 300мл. изворна вода;
  • предварително накиснати ядки - поставете орехите в съд, като ги покриете с един пръст вода и ги оставите да се накиснат за поне 1ч. Отсипете остатъчната вода, поставете ядките в блендер и добавете 300мл. нова, изворна вода.

2. Прибавете едро натрошените лен и сусам към прясно пресованите лимецови ядки, залейте с ореховото мляко и разбъркайте.    Оствавете ядките да се накиснат добре в млякото за минимум 1-2ч. (оптимално време - 3ч.)
3. Нарежете зеленчуците и ги прибавете към лимецовите ядки непосредствено преди консумация.

Рецептата позволява да сложите подправки, билки, сол на вкус, зеленчуци и каквото обичате, както и да замените орехите с бадеми или лешници.

Препоръка: Можете да накиснете орехите (или избраните от вас ядки) във вода още от вечерта, като на сутринта подготвите ядковото мляко и с него залеете сусама, лена и лимецовите ядки. По този начин до обяд (или вечеря) ядките ще са поели добре млякото и ще остане само да прибавите нарязаните зеленчуците.

Добър апетит!

Откъде да купя