Лесни за приготвяне бисквити, слепени със сладко от сини сливи.
Време за приготвяне: 45 мин.
Трудност: Лесна рецепта
Продукти (за 60бр.) :
200 гр. кокосово масло
4 суп. л. ленено семе (едро смляно)
4 суп. л. вода
60 гр. ксилитол
4 суп. л. кленов сироп
600 гр. пресято брашно от лимец (най-добре да е прясно смляно)
1 ч.л. сода бикарбонат
1 ч. л. канела
лимонова кора от половин лимон (настъргана)
½ к.л. ванилия
мармалад от сливи (без захар) за слепване (може да се замени с друг вид)
смлени орехи за овалване
Начин на приготвяне:
Брашното се пресява.
Лененото семе се залива с водата.
Кокосовото масло се разтопява на водна баня и след това леко се охлажда.
Във вече пресятото брашно се прави кладенче в средата, сипва се охладеното кокосово масло, ксилитолът, кленовият сироп, накиснатото ленено семе, содата, лимонената кора и другите ароматите.
Замесва се тесто (понеже е маслено, тесто трудно се събира), но за да се разточи добре и да оформят лесно курабийките, се използва лист пергаментова хартия. Върху нея се поставя част от тестото, покрива се със стреч фолио и се разточва на лист с дебелина до 1/2 сантиметър.
С малка чаша (диаметър 4 см.) се оформят курабийките и се подреждат се в тава, покрита с пергаментова хартия.
Пекат се в предварително загрята фурна на 180 градуса за 20 мин.
Изпечени и изстинали, се слепват две по две с мармалад, като леко се притискат.
Получената двойна курабийка се овалва по външната окръжност в смлени орехи, за да полепнат добре частиците орехи по мармалада.
Сладките ще омекнат от мармалада, ако изчакате известно време.