Великденски сладкиш с глазура

Една от любимите ни рецепти - какаов сладкиш с глазура от бял шоколад. Опитайте го и вие.

Време за приготвяне: 60 мин.
Трудност: Лесна рецепта

Продукти:

  • 1 ч.ч. пълнозърнесто брашно от лимец
  • 1 ч.ч. кафява захар
  • 5 яйца
  • 4 с.л. какао с връх
  • 100гр. черен шоколад, натрошен
  • 100гр. бял шоколад
  • 125 гр. разтопено краве масло
  • 2-3 с.л. олио
  • 1бр. ванилия
  • 1ч.л. бакпулвер
  • щипка сол

Начин на приготвяне:

  1. Разбийте яйцата и захарта с миксер в голяма купа.
  2. В отделен съд смесете брашното, 3.с.л. какао, солта, ванилията и бакпулвера. Пресейте сместа поне два пъти, за да се размесят добре продуктите.
  3. Към яйчената смес на тънка струя и при непрекъснато бъркате с дървена лъжица  прибавете 100гр. от предварително разтопеното, но не горещо краве масло.
  4. Прибавете горе описаните сухи съставки към яйчената смес и разбъркайте добре.
  5. Намажете формата за кекс с останалата 1 с.л. студено краве масло и я поръсете с 1 с.л. какао на прах, след което прибавете сместа и отгоре разпределете начупения на малки парченца натурален шоколад.
  6. Поставете сместа във формата за печене.
  7. Пече се в предварително загрята на 170 градуса фурна около 35- 40 минути.
  8. След като сладкиша е готов, го оставете за 5 минути да се охлади и го обърнете върху подходящ поднос. Оставете да се охлади добре.
  9. В това време разтопете белия шоколад на водна баня, като прибавите 2-3 с.л. олио.
  10. Декорирайте кекса с разтопения бял шоколад и  Вашия великденски сладкиш е вече готов.
Откъде да купя