Великденски сладкиш с глазура
Една от любимите ни рецепти - какаов сладкиш с глазура от бял шоколад. Опитайте го и вие.
Време за приготвяне: 60 мин.
Трудност: Лесна рецепта
Закуски
Сладкиши и десерти
Една от любимите ни рецепти - какаов сладкиш с глазура от бял шоколад. Опитайте го и вие.
Време за приготвяне: 60 мин.
Трудност: Лесна рецепта
Продукти:
- 1 ч.ч. пълнозърнесто брашно от лимец
- 1 ч.ч. кафява захар
- 5 яйца
- 4 с.л. какао с връх
- 100гр. черен шоколад, натрошен
- 100гр. бял шоколад
- 125 гр. разтопено краве масло
- 2-3 с.л. олио
- 1бр. ванилия
- 1ч.л. бакпулвер
- щипка сол
Начин на приготвяне:
- Разбийте яйцата и захарта с миксер в голяма купа.
- В отделен съд смесете брашното, 3.с.л. какао, солта, ванилията и бакпулвера. Пресейте сместа поне два пъти, за да се размесят добре продуктите.
- Към яйчената смес на тънка струя и при непрекъснато бъркате с дървена лъжица прибавете 100гр. от предварително разтопеното, но не горещо краве масло.
- Прибавете горе описаните сухи съставки към яйчената смес и разбъркайте добре.
- Намажете формата за кекс с останалата 1 с.л. студено краве масло и я поръсете с 1 с.л. какао на прах, след което прибавете сместа и отгоре разпределете начупения на малки парченца натурален шоколад.
- Поставете сместа във формата за печене.
- Пече се в предварително загрята на 170 градуса фурна около 35- 40 минути.
- След като сладкиша е готов, го оставете за 5 минути да се охлади и го обърнете върху подходящ поднос. Оставете да се охлади добре.
- В това време разтопете белия шоколад на водна баня, като прибавите 2-3 с.л. олио.
- Декорирайте кекса с разтопения бял шоколад и Вашия великденски сладкиш е вече готов.