Прясна салата с лимец, гъби и грейпфрут

Нетрадиционна салата, подходяща за любителите на различните вкусове.

Време за приготвяне: 20 мин.
Трудност: Лесна рецепта

Продукти:

  • 1 ч. ч. лимец
  • 2 ч. ч. вода
  • Микс от пресни пресни салатки
  • 2-3 моркова, предварително настъргани
  • 250 гр. гъби
  • 150 гр. сладка царевица
  • 1-2 бр. сварени яйца
  • ½ грейпфрут
  • копър на вкус
  • 1 с.л. масло
  • 3 с.л. зехтин
  • 1бр. лимон
  • Сол на вкус

Приготовление:

За да приготвите салатата можете да използвате:

     - Кълнове от Лимец. Зрънцата се накисват за 4-6 часа, след което водата се излива. Зърната трябва да се мокрят редовно (2-3 пъти на ден). Ще започнат да покълват на втория ден. Съхранявайте кълновете на хладно място. Винаги ги измивайте преди консумация:

     - Прясно пресовани лимецови ядки (мюсли);

     - Лимец, накиснат във вода за минимум 12ч. преди консумацията. Лимецът може да се накисне в (топла) вода за 12 часа, след което е готов за консумация и може да се добавя към супи, салати, кисело мляко за закуска и други; 

     - Сварен Лимец, който трябва да оставите да ври на слаб огън при често бъркане с дървена лъжица за около 30 минути. Свареният лимец може да се добави към всяко ястие, което обикновено бихте приготвили с ориз.

Внимание: Лимецът трябва да се измива добре преди накисване или готвене.

  1. Нарежете пресните гъби на тънки филийки и ги задушете в масло. Когато променят цвета си, добавете царевицата и ги оставете за още няколко минути на котлона, след което ги оставете да изстинат.
  2. В средно голям съд за сервиране смесете микса от пресни салатки и настърганите моркови. След това прибавете лимеца и вече изстиналите гъби и царевица. Накрая, аранжирайте с нарязаните яйца и накъсания грейпфрут.
  3. В отделен съд смесете зехтина, изцедения лимон и ситно нарязания копър, като ги разбъркате добре. С получената смес овкусете салатата.
Откъде да купя