Пълнени тиквички с лимец и гъби

Продукти:

  • 4 средно големи тиквички
  • 250 гр. печурки
  • 200 гр. шунка
  • 1 морков
  • 2 домата
  • 2 стръка копър
  • 1 морков
  • 1 ч. ч. лимец (200 гр)
  • 3 с. л. олио
  • 1 ч.ч. вода
  • вегета
  • черен пипер
  • сол

Приготовление:

  1. Тиквичките се режат на две части по дължина, а вътрешността им се издълбава с помощта на малка лъжичка.
  2. Гъбите (250гр.) се нарязват наситно и се задушават в олиото (3 с.л.). След като омекнат, към тях се добавя предварително сварения лимец (1 ч.ч.), част от сърцевината на тиквичките, нарязана на ситно, копъра и солта. Бъркайте за около 5 минути.
  3. След това добавете ситно нарязаната шунка, вегетата и посолете на вкус.
  4. Когато сместа е готова напълнете разполовените тиквички. Лодките се нареждат в тава, в която се налива (1 с.л.) олио и вода (1 ч.ч.).
  5. Ястието се пече в предварително загрята фурна при 200 °С за около 30 мин. След като водата се изпари, тиквичките се заливат със сос, приготвен от остатъка на тиквичките и два настъргани домата, които са предварително пасирани. Пекат се още 10 минути.

Можете да поднасете тиквичките топли и охладени – и в двата случая са вкусни.

Откъде да купя