Ризото от лимец със зеленчуци

Продукти:

  • 1 ч.ч. зърна лимец
  • 1 морков
  • 1 тиквичка
  • 100 г. печурки
  • сол
  • черен пипер
  • 2 с.л. олио
  • магданоз
  • 3 ч.ч. вода

Приготовление:

  1. Лимецът (1 ч.ч.) се залива с част от загрятата предварително водата и се кипва. Постепенно се добавя от водата и се бърка. Трябва да поеме цялата течност.
  2. Морковът се настъргва на ситното ренде. Тиквичкaтa се нарязва на кубчета, гъбите (100 г) на малки парченца. Зеленчуците се задушават в нагорещеното олио. Посоляват се и се подправят с черния пипер. Смесват се с лимеца.
  3. Ризотото от лимец се поставя във форма с пръстен. Натъпква се добре и се слага в кръгла чиния. Пръстенът се маха. По краищата на ястието се нареджат тънки ивички бланширана тиквичка за по-ефектна визия.

Как да приготвите бланшираните тиквички:

  1. Измийте тиквичките и ги нарежете на тънки ивички.
  2. Кипнете вода в тенджара и потопете тиквичките за 30 секунди в нея, докато леко омекнат.
  3. Отцедете ги и декорирайте по Ваша преценка.

Откъде да купя