Салата от Лимец с лимонов сок

Зелева салата с лимец и свеж лимонов дресинг

Време за приготвяне: 10 мин.
Трудност: Лесна рецепта

Съдържание:

  • 2 ч. ч. зърна Лимец
  • 2 ч. ч. настъргано/нарязано зелено или червено зеле (по избор)
  • 1 ч. ч. настъргани моркови
  • 1/4 ч. ч. ситно нарязан пресен лук
  • 1 суп. л. кора от лимон
  • Прясно смлян черен пипер
Дресинг:
  • 1/4 ч. ч. прясно изцеден лимонов сок
  • 1/3 ч. ч. първокачествен зехтин
  • 1 суп. л. мед
  • 1 суп. л. мащерка
  • 1 скилидка чесън
  • 1⁄2 ч. л. морска сол

Начин на приготвяне:

За да приготвите салатата можете да използвате:

     - Кълнове от Лимец. Зрънцата се накисват за 4-6 часа, след което водата се излива. Зърната трябва да се мокрят редовно (2-3 пъти на ден). Ще започнат да покълват на втория ден. Съхранявайте кълновете на хладно място. Винаги ги измивайте преди консумация:

     - Прясно пресовани лимецови ядки (мюсли);

     - Лимец, накиснат във вода за минимум 12ч. преди консумацията. Лимецът може да се накисне в (топла) вода за 12 часа, след което е готов за консумация и може да се добавя към супи, салати, кисело мляко за закуска и други; 

     - Сварен Лимец, който трябва да оставите да ври на слаб огън при често бъркане с дървена лъжица за около 30 минути. Свареният лимец може да се добави към всяко ястие, което обикновено бихте приготвили с ориз.

Внимание: Лимецът трябва да се измива добре преди накисване или готвене.

  1. Смесете всички съставки за соса в блендер и пасирайте за около 30 секунди. Толкова време е необходимо, за да може мащерката да освободи своя уникален аромат.
  2. Прибавете зелето, морковите, пресния лук, кората от лимон, зърната Лимец и полейте обилно с дресинга. Като завършек можете да добавите щипка черен пипер.
Откъде да купя