Вкусна шопска салата с Лимец

Рецепта, посредством която можем да разнообразим традиционния вкус на Шопската салата.

Време за приготвяне: 10 мин.
Трудност: Лесна рецепта

Продукти:

  • 1 1/2 ч. ч. Лимец
  • 3 ч. ч. вода
  • 4 пресни домата, нарязани на кубчета
  • 1 краставица, нарязана на кубчета
  • 2 глави лук, нарязан на кубчета
  • 3 суп. л. смлян магданоз
  • 85гр. натрошено сирене фета
  • 3 суп. л. зехтин
  • 1 суп. л. ябълков оцет

Начин на приготвяне:

За да приготвите салатата можете да използвате:

     - Кълнове от Лимец. Зрънцата се накисват за 4-6 часа, след което водата се излива. Зърната трябва да се мокрят редовно (2-3 пъти на ден). Ще започнат да покълват на втория ден. Съхранявайте кълновете на хладно място. Винаги ги измивайте преди консумация:

     - Прясно пресовани лимецови ядки (мюсли);

     - Лимец, накиснат във вода за минимум 12ч. преди консумацията. Лимецът може да се накисне в (топла) вода за 12 часа, след което е готов за консумация и може да се добавя към супи, салати, кисело мляко за закуска и други; 

     - Сварен Лимец, който трябва да оставите да ври на слаб огън при често бъркане с дървена лъжица за около 30 минути. Свареният лимец може да се добави към всяко ястие, което обикновено бихте приготвили с ориз.

Внимание: Лимецът трябва да се измива добре преди накисване или готвене.

  1. В средно голям съд за сервиране смесете зехтина, оцета, нарязания на ситни кубчета лук и магданоз, като ги разбъркате добре.
  2. След това прибавете сиренето фета и нарязаните на кубчета домати и краставици. Накрая добавете сварените зърния Лимец. Можете да сервирате салатата топла или студена (по Ваш избор).

Откъде да купя