Лимецов сладкиш с карамел и плодове
Рецепта за плодов сладкиш с карамел и пълнозърнесто брашно от лимец.
Време за приготвяне: 55 мин.
Трудност: Лесна рецепта
Закуски
Сладкиши и десерти
Рецепта за плодов сладкиш с карамел и пълнозърнесто брашно от лимец.
Време за приготвяне: 55 мин.
Трудност: Лесна рецепта
Продукти:
- 4 яйца
- 1,5 ч. кафява захар
- 1 ч. брашно от лимец
- 1 бакпулвер
- 1 ванилия
- кората на 1/2 лимон
- 3 с.л. олио
- 200 гр. заквасена сметана
- 1 компот от кайсии
- плодове по желание
Начин на приготвяне:
- Яйцата и 1 ч. захар се разбъркват с миксер.
- Прибавят се брашното, бакпулвера и ванилията, и отново сместа се бърка с миксер.
- Добавя се настърганата лимонова кора.
- Дъното на намазнена тава се залива с карамел (получен от ½ ч. захар), нареждат се кайсиите от компота и върху тях се изсипва сместа.
- Пече се 35-40 минути на 180 градуса.
- Докато е още топъл, сладкишът се надупчва с вилица и се залива със сока от компота. Покрива се с кърпа и се оставя да изстине.
- Когато е напълно изстинал, сладкишът се намазва със заквасената сметана и се украсява с плодове (подходящи са банани, киви, ягоди, малини, кайсии и др.).