Лимецов сладкиш с карамел и плодове

Рецепта за плодов сладкиш с карамел и пълнозърнесто брашно от лимец.

Време за приготвяне: 55 мин.
Трудност: Лесна рецепта

Продукти:

  • 4 яйца
  • 1,5 ч. кафява захар
  • 1 ч. брашно от лимец
  • 1 бакпулвер
  • 1 ванилия
  • кората на 1/2 лимон
  • 3 с.л. олио
  • 200 гр. заквасена сметана
  • 1 компот от кайсии
  • плодове по желание

Начин на приготвяне:

  1. Яйцата  и 1 ч. захар се разбъркват с миксер.
  2. Прибавят се брашното, бакпулвера и ванилията, и отново сместа се бърка с миксер.
  3. Добавя се настърганата лимонова кора.
  4. Дъното на намазнена тава се залива с карамел (получен от ½ ч. захар), нареждат се кайсиите от компота и  върху тях се изсипва  сместа.
  5. Пече се 35-40 минути на 180 градуса.
  6. Докато е още топъл, сладкишът се надупчва с вилица и се залива със сока от компота. Покрива се с кърпа и се оставя да изстине.
  7. Когато е напълно изстинал, сладкишът се намазва със заквасената сметана и се украсява с плодове (подходящи са банани, киви, ягоди, малини, кайсии и др.).

Откъде да купя