Лимецов кекс с манго и кокосови стърготини
Екзотичният вкус на мангото се комбинират много добре с пълнозърнестото брашно от лимеца.
Време за приготвяне: за компота от манго: 25мин.
за сладкиша: 50мин.
Трудност: Лесна рецепта
Закуски
Сладкиши и десерти
Екзотичният вкус на мангото се комбинират много добре с пълнозърнестото брашно от лимеца.
Време за приготвяне: за компота от манго: 25мин.
за сладкиша: 50мин.
Трудност: Лесна рецепта
Продукти:
- 3 яйца
- 150 гр. меласа от захарна тръстика
- 100 гр. краве масло
- 80 гр. кокосови стърготини
- компот от манго
- 200 гр. брашно от лимец
- 1 ч.л. сода
- щипка сол
- 60 гр. орехови ядки
За приготвяне на компот от манго е необходимо 1 плод от манго да се обели, да се нареже на малки парченца и да се свари за около 15-20 минути в подсладена с мед или кафява захар вода. Във водата се прибавят и 2-3 карамфилчета. Ако се използва мед, компотът трябва да се вари на много ниска температура, за да се запазят полезните качества на меда.
Начин на приготвяне на кекса:
- Яйцата и меласата се разбиват с миксер.
- Прибавят се кокосовите стърготини, разтопеното масло и само плода от компота от манго.
- Сместа се разбърква с лъжица.
- В друг съд се смесват брашното от лимец, содата, солта и нарязаните орехови ядки.
- Течната част се прибавя към сухата, като се разбърква с лъжица до получаване на хомогенна смес.
- Сместа се изсипва в намазнена и поръсена с брашно кексова форма или тавичка.
- Пече се в предварително загрята фурна за 10 минути на 240 градуса, след което температурата се намалява на 200 градуса и кексът се пече още около 30 минути.
- След изпичането се изчаква около 30 минути преди кексът да се извади от формата или тавичката, като се внимава да не се разчупи.
- По желание кексът може да се поръси с пудра захар и кокосови стърготини, или да се полее с мед и да се поръси с кокосови стърготини.