Лимецов кекс с манго и кокосови стърготини

Екзотичният вкус на мангото се комбинират много добре с пълнозърнестото брашно от лимеца.

Време за приготвяне: за компота от манго: 25мин.
за сладкиша: 50мин.
Трудност: Лесна рецепта

Продукти:

  • 3 яйца
  • 150 гр. меласа от захарна тръстика
  • 100 гр. краве масло
  • 80 гр. кокосови стърготини
  • компот от манго
  • 200 гр. брашно от лимец
  • 1 ч.л. сода
  • щипка сол
  • 60 гр. орехови ядки

За приготвяне на компот от манго е необходимо 1 плод от манго да се обели, да се нареже на малки парченца и да се свари за около 15-20 минути в подсладена с мед или кафява захар вода. Във водата се прибавят и 2-3 карамфилчета. Ако се използва мед, компотът трябва да се вари на много ниска температура, за да се запазят полезните качества на меда.

Начин на приготвяне на кекса:
  1. Яйцата и меласата се разбиват с миксер. 
  2. Прибавят се кокосовите стърготини, разтопеното масло и само плода от компота от манго.
  3. Сместа се разбърква с лъжица.
  4. В друг съд се смесват брашното от лимец, содата, солта и нарязаните орехови ядки.
  5. Течната част се прибавя към сухата, като се разбърква с лъжица до получаване на хомогенна смес.
  6. Сместа се изсипва в намазнена и поръсена с брашно кексова форма или тавичка.
  7. Пече се в предварително загрята фурна за 10 минути на 240 градуса, след което температурата се намалява на 200 градуса и кексът се пече още около 30 минути.
  8. След изпичането се изчаква около 30 минути преди кексът да се извади от формата или тавичката, като се внимава да не се разчупи.
  9. По желание кексът може да се поръси с пудра захар и кокосови стърготини, или да се полее с мед и да се поръси с кокосови стърготини.

Откъде да купя