Гювеч със свинско месо, лимец и зеленчуци

Продукти:

  • 500гр. свинска плешка (без кост)
  • 1 ч.ч. лимец
  • 3 средно големи тиквички
  • 350 - 400гр. картофи
  • 2 моркова
  • 2 средно големи глави лук
  • 2 домата
  • 3 яйца
  • 2 ч.ч. вода
  • 2 с.л. олио
  • сол, черен пипер, червен пипер и чубрица на вкус

Начин на приготвяне:

За да приготвите гювеча можете да използвате:

  • Кълнове от лимец;
  • Лимец, накиснат във вода за минимум 12ч. преди консумацията;
  • Сварен лимец, който трябва да оставите да ври на слаб огън при често бъркане с дървена лъжица за не по-малко от 30 мин.


  1. Предварително сварете месото, нарязано на средно големи парчета, и го наредете по дъното на глинен гювеч.
  2. Върху него пставете лимеца, както и нарязаните на едро лук, моркови, тиквички и картофи.
  3. След това настържете доматите и подправете със сол, черен пипер и чубрица на вкус.
  4. Залейте зеленчуците и месото с 2 ч.ч. вода, добавете олио и захлупете с капак. Пече гювеча на фурна около 2 часа на среден огън.
  5. След като ястието е готов, счупете 3 яйца върху гювеча и го върнете за още 10 минути във фурната.

Добър апетит!

Откъде да купя