Солена торта с блатове от Лимец

Продукти за блатовете:

  • 250 гр. прясно смляно пълнозърнесто брашно от Лимец
  • 200 гр. кисело мляко
  • 5 яйца
  • 2 бр. средноголеми тиквички (настъргани и изцедени)
  • 1 скилидка чесън
  • 120 мл зехтин
  • 10 гр. бакпулвер
  • 1 стрък мента (нарязан на ситно)
  • 1 стрък босилек (нарязан на ситно)
  • 1 ч.л. сол

Към добре разбитите яйца се прибавят последователно зехтина, киселото мляко, подправките, бакпулвера, солта, тиквичките и брашното. Сместа се разделя на три и блатовете се опичат един по един в намазана с олио и покрита с пергаментова хартия тортена форма. Всеки блат се пече за около 15 минути при 220°С.

 Продукти за зеленчуковия пълнеж:

  • 200 гр. опечени обелени чушки (нарязани на кубчета)
  • 1 средно голям домат без семките (нарязан на кубчета)
  • 2 бр. средно големи моркови (настъргани)
  • 80 гр. зелени маслини (нарязани на кръгчета)

 Всички продукти се смесват без да се овкусяват.



 Продукти за билковата смес:

  • 1 връзка копър
  • 1 връзка магданоз
  • 2-3 стръка босилек
  • 50 гр. орехи
  • 50 мл зехтин
  • сокът на един лимон
  • сол и черен пипер на вкус

 Всички продукти се пасират и с тази смес се намазват вече изпечените блатове.



 Продукти за крема със сиренето:

  • 250 гр. сирене крема
  • 250 гр. цедено кисело мляко
  • 350 гр. заквасена сметана

 Всички продукти се разбъркват добре с миксер.



 Продукти за украса на вече готовата торта:

  • магданоз (ситно нарязан)
  • морков (настърган)
  • босилек (листенца)

Сглобяване на тортата:

Първият блат се намазва с билковата смес, после се поръсва със ½ от зеленчуците и 1/3  от белия крем.

Поставя се вторият блат и отново се редуват билковата смес, зеленчуците и белият крем.

Третият блат се намазва леко с билкова смес и отгоре и отстрани с белия крем.

Поръсва се с моркови по края и с магданоз в средата, а отстрани на разстояние – листенцата босилек.

Желателно е да престои поне 5-6 часа в хладилник преди консумация.


Добър апетит!

Откъде да купя