Мусака от лимец и спанак

Продукти:

  • 200 гр. Лимец
  • 500 гр. спанак
  • 1 морков
  • 1 връзка зелен лук
  • ½ връзка магданоз
  • ½ връзка джоджен
  • 100 гр. краве сирене
  • 1 яйце
  • 100 мл прясно мляко
  • сол, черен и червен пипер на вкус

За заливката:

  • 4 яйца
  • 1 ч.л. брашно
  • 3-4 суп.л. кисело мляко
  • 100 мл прясно мляко
  • щипка сода бикарбонат

 Приготовление:

  1. В олио се задушават първо морковът, а после и лукът и спанакът (леко посолен), разбърква се след омекване на спанака и се прибавя предварително сварен до полуготовност лимец. Обърква се добре, сваля се от котлона и се добавя 1 ч.ч. студена вода.
  2. В отделен съд се настъргва сиренето. Разбърква се заедно с 1 разбито яйце и 50 мл прясно мляко и се смесва с горната смес.
  3. Пече се в загрята до 220°С около 40 мин., докато течността се изпари.
  4. Залива се с предварително смесените продукти за заливка и се пече още около 10 мин. до леко зачервяване. Сервира се с кисело мляко.

Откъде да купя