Лозови сарми с Лимец
Основни ястия Солени предложения
Продукти:
- лозови листа
- ½ ч.ч. Лимец
- ½ ч.ч. ориз
- 1 глава кромид лук
- 1 морков
- магданоз
- джоджен и/или копър
- черен пипер
- сол
- 50 гр. сирене
- 1 яйце
- 1 к.ч. прясно мляко
- 1 к.ч. олио
Приготовление:
- Нарязаните на ситно моркови и лук се запържват. Към тях се прибавят измитият Лимец и оризът, разбърква се и след няколко минути се заливат с 1 ½ ч.ч. вода. Оставя се да ври 10 мин, след което се изключва за да поизстине.
- Сиренето се настъргва на ситно. Към него се прибавят яйцето и прясното мляко, разбърква се и се добавя към вече поизстиналата смес за плънка, заедно с подправките. Всичко се разбърква.
- Предварително се подготвя 1 к.ч. олио, овкусено с малко черен пипер и джоджен (или копър).
- Преди завиване на сармите, всяко листо се намазва с овкусеното олио. Поставят се в тава или друг дълбок съд на един ред и накрая се завиват с останалите лозови листа (за да останат меки). Добавя се вода, колкото да покрие сармите. Тавата се покрива с фолио и се пече около 1 час на 220°C.