Закуска с Лимец и тиква

Бърза, лесна и вкусна рецепта за печена тиква, мед и лимец.

Време за приготвяне: за лимеца: от 30 мин до 12ч.
за тиквата: от 30 мин до 1ч.
Трудност: Лесна рецепта

Продукти:

  • 250 гр. тиква (приготвена на пара или печена)
  • 50 гр. Лимец (сварен или престоял във вода за 12 ч)
  • 20 гр. мед

Начин на приготвяне:

За да приготвите десерта можете да използвате:

     - Кълнове от Лимец. Зрънцата се накисват за 4-6 часа, след което водата се излива. Зърната трябва да се мокрят редовно (2-3 пъти на ден). Ще започнат да покълват на втория ден. Съхранявайте кълновете на хладно място. Винаги ги измивайте преди консумация:

     - Прясно пресовани лимецови ядки (мюсли), заляти с гореща вода за 10 мин.;

     - Лимец, накиснат във вода за минимум 12ч. преди консумацията. Лимецът може да се накисне в (топла) вода за 12 часа, след което е готов за консумация и може да се добавя към супи, салати, кисело мляко за закуска и други; 

     - Сварен Лимец, който трябва да оставите да ври на слаб огън при често бъркане с дървена лъжица за около 30 минути. Свареният лимец може да се добави към всяко ястие, което обикновено бихте приготвили с ориз.

Внимание: Лимецът трябва да се измива добре преди накисване или готвене.

  1. Приготвената на пара или опечена тиква се полива с мед и се поръсва със зърната лимец.
Откъде да купя