Солени фунийки с лимец

Продукти за 16-18 бр. фунийки:

  • 1 яйце
  • 2 ч.ч. брашно от лимец
  • 1 бакпулвер
  • 1 ч.л. сол
  • 1 к.ч. прясно мляко
  • 100 г краве масло
  • 100 мл олио

Продукти за млечен крем:

  • 100 г краве сирене
  • ½ пакет крема сирене
  • 2 с.л. кисело мляко
  • 1 ч.л. чесън на прах
  • 2 с.л. ситно нарязан копър
  • 1 с.л. ситно нарязан розмарин

Продукти за картофен крем:

  • 1 средно голям картоф – сварен и пасиран
  • 1 яйце – сварено и пасирано
  • 2 с.л. кисело мляко
  • 2 с.л. майонеза
  • 1 ч.л. шарена сол
  • 1 ч.л. чесън на прах

Начин на приготвяне:

Яйцето се разбива и се смесва с прясното мляко, маслото и олиото. Добавят се брашното, бакпулвера, прясното мляко и солта, и се замесва меко тесто. Тестото се разточва с дебелина 2-3 мм. Нарязва се на ленти с широчина около 2 см, които се навиват около форми за фунийки. Фунийките се нареждат в тава, върху хартия за печене, намазват се с разбито яйце и по желание се наръсват с маково или сусамено семе. Пекат се около 20 минути на 200 градуса. Когото се извадят от фурната се изчаква 5 минути преди да се издърпат от формите за фунийки. Фунийките се пълнят се с млечен или картофен крем, които се приготвят чрез смесване на изброените по-горе продукти.

Откъде да купя