Торта от лимец и моркови с портокалова глазура
Рецепта за морковена торта с блатове от лимец.
Време за приготвяне: 1ч. и 30 мин.
Трудност: Средна по трудност рецепта
Сладкиши и десерти
Рецепта за морковена торта с блатове от лимец.
Време за приготвяне: 1ч. и 30 мин.
Трудност: Средна по трудност рецепта
Продукти (за приблизително 20 порции):
За тортата:
- 300 гр. брашно от лимец
- 410 гр. кафява захар
- 2 ч.л. сода за хляб
- 1 ч.л. канела
- 1 ч.л. карамфил
- 1 ч.л. индийско орехче
- 4 средно големи яйца
- 250 мл зехтин
- 150 гр. стафиди
- 100 гр. орехи
- 620 гр. моркови (обелени и ситно настъргани)
За глазурата:
- 225 гр. крема сирене или извара
- 3 с.л. бита сметана
- 100 гр. пудра захар
- 2 с.л. настъргана кора от портокал
- ½ ч.л. канела
- 30 мл портокалов ликьор
Начин на приготвяне:
Торта:
- Затоплете фурната на 175°C.
- Намазнете и набрашнете съда, в който ще печете.
- В средно голяма купа смесете брашното, захарта, содата, канелата, карамфила и индийското орехче.
- В голяма купа разбийте яйцата докато станат леки и пухкави.
- Постепенно добавете и разбийте олиото в яйцата.
- Добавете брашното. Разбивайте докато получите хомогенна смес.
- Добавете стафидите и морковите. Разбийте ги много добре.
- Изсипете тестото в подготвената тава.
- Печете тортата 1 час докато клечка, боцната в центъра, остане чиста при изваждане.
- Оставете тортата да изстине в тавата.
Портокалова глазура:
- В средно голяма купа смесете размекнатото крема сирене (изварата) и разбитата сметана.
- Бавно разбийте пудрата захар в сместа.
- Прибавете портокаловата кора и канелата.
- Добавете портокаловия ликьор. Смесете всичко добре до получаване на хомогенна смес.
- Намажете тортата с глазурата.
- Поръсете с настъргани орехи.