Постен хляб с брашно от лимец и зеленчуци
Хляб Солени предложения
Продукти:
- 350-450 гр. брашно от лимец
- 300 мл хладка вода (отделете 1-2 с.л. от нея)
- 2 с.л. ябълков оцет
- 1 ч.л. сода за хляб
- 1 ч.л. сол
- 2 с.л. растителна мазнина (може да се ползва олио - оризово, слънчогледово, от гроздови семки, зехтин)
- 3 с.л. овесени или пшенични трици
- 2 с.л. сурово слънчогледово семе
- 2 с.л. маково семе
- 2 с.л. ленено семе (натрошено)
- 1 ч.л. синапено семе (натрошено)
- 2 с.л. сусам
- 2 с.л. смлени орехи
- 2 с.л. стафиди
- 1 ч.л. риган
- 1 ч.л. мащерка
- 1 ч.л. босилек
- 1 средно голям морков
- 1 малка глава цвекло
- ½ връзка магданоз
Начин на приготвяне:
- В подходящ съд сипете хладката вода, добавете 100 гр. от брашното, разбъркайте.
- В отделен съд сипете оцета, 2 с.л. от водата и содата, разбъркайте докато шупне и излейте във водната смес.
- Прибавете още 100 гр. от брашното, цялото количество олио и бъркайте докато стане гладка каша.
- В сух съд смесете семената, триците и подправките заедно с млените орехи и солта.
- В отделни купи настържете на едро цвеклото и моркова, магданоза нарежете на ситно и добавете към настъргания морков.
- Към вече готовата каша постепенно прибавете сухата смес и останалата част от брашното. Трябва да се получи гъсто, лепкаво тесто.
- Намажете форма за кекс или тавичка за хляб, разстелете на дъното тънък слой от тестото (става лесно с мокра лъжица или нож) разпределете половината от морковената смес върху нея, разстелете отново слой тесто и сложете другата част, отгоре покрийте отново с тесто и повторете по същия начин с цвеклото.
- Стафидите разпределете върху последната част от цвеклото. Сместа редете така, че да завършите най-отгоре със слой от тестото.
- Оставете да почине за 10-15 минути.
- Загрейте фурната на 210 градуса, а след това печете за около 45-55 минути на 180-190 градуса.
- Готовият хляб, още горещ, напръскайте с вода и завийте за около 1-2 часа, може и повече, но задължително трябва да изстине преди да го разрежете.