Плодова торта с лимецов блат

Тази рецепта е подходяща за хора, които обичат да приготвят както блатовете, така и крема за своята торта в домашно условия.

Време за приготвяне: за блата: 6:45ч.
за крема: 45 мин.
за тортата: 10 мин + 2ч. в хладилник
Трудност: Средна по трудност рецепта

Продукти за блата:

  • 2 яйца
  • 1 ч.ч. кафява захар
  • 1 ч.ч. брашно от лимец
  • ½ пакетче бакпулвер
  • 1 ванилия

Продукти за крема:

  • 500 грама сметана
  • 1 ч.ч. захар
  • 3 с. л. желатин
  • ягоди
  • киви

Начин на приготвяне на блата:

  1. Яйцата се разбиват на пяна заедно със захарта.
  2. Към тях се прибавят лимецовото брашното, бакпулвера и ванилията.
  3. Сместа се изсипва в намаслена и поръсена с брашно тава.
  4. Блатът се пече около 30-35 минути на 180 градуса, докато леко порозовее.
  5. Блатът се оставя да изстине и може да се използва най-рано 6 часа след изпичането му, за да не се разкашка.

Начин на приготвяне на крема:

  1. Желатинът се разтваря в ½ ч.ч. студена вода.
  2. Оставя се да престои около 30 минути, като през това време сметаната се разбива със захарта.
  3. След 30 минути желатинът се слага на котлона, на водна баня и на ниска температура, като се бърка, докато се разтвори напълно.   Трябва да се внимава да не заври.
  4. Разтвореният желатин се прибавя на тънка струя и при непрекъснато бъркане към сметаната.

На дъното на форма за торта се слага  слой натрошен блат, върху него нарязани на половини ягоди и парчета киви. Залива се с част от крема. Отново се слага натрошен блат, плодове и се завършва с крем. Украсява се с ягоди. Тортата се оставя в хладилника за поне 2 часа. Поднася се студена.

Откъде да купя