Плодова торта с лимецов блат
Тази рецепта е подходяща за хора, които обичат да приготвят както блатовете, така и крема за своята торта в домашно условия.
Време за приготвяне: за блата: 6:45ч.
за крема: 45 мин.
за тортата: 10 мин + 2ч. в хладилник
Трудност: Средна по трудност рецепта
Сладкиши и десерти
Тази рецепта е подходяща за хора, които обичат да приготвят както блатовете, така и крема за своята торта в домашно условия.
Време за приготвяне: за блата: 6:45ч.
за крема: 45 мин.
за тортата: 10 мин + 2ч. в хладилник
Трудност: Средна по трудност рецепта
Продукти за блата:
- 2 яйца
- 1 ч.ч. кафява захар
- 1 ч.ч. брашно от лимец
- ½ пакетче бакпулвер
- 1 ванилия
Продукти за крема:
- 500 грама сметана
- 1 ч.ч. захар
- 3 с. л. желатин
- ягоди
- киви
Начин на приготвяне на блата:
- Яйцата се разбиват на пяна заедно със захарта.
- Към тях се прибавят лимецовото брашното, бакпулвера и ванилията.
- Сместа се изсипва в намаслена и поръсена с брашно тава.
- Блатът се пече около 30-35 минути на 180 градуса, докато леко порозовее.
- Блатът се оставя да изстине и може да се използва най-рано 6 часа след изпичането му, за да не се разкашка.
Начин на приготвяне на крема:
- Желатинът се разтваря в ½ ч.ч. студена вода.
- Оставя се да престои около 30 минути, като през това време сметаната се разбива със захарта.
- След 30 минути желатинът се слага на котлона, на водна баня и на ниска температура, като се бърка, докато се разтвори напълно. Трябва да се внимава да не заври.
- Разтвореният желатин се прибавя на тънка струя и при непрекъснато бъркане към сметаната.
На дъното на форма за торта се слага слой натрошен блат, върху него нарязани на половини ягоди и парчета киви. Залива се с част от крема. Отново се слага натрошен блат, плодове и се завършва с крем. Украсява се с ягоди. Тортата се оставя в хладилника за поне 2 часа. Поднася се студена.